top of page

De wereld van J. Robert Oppenheimer

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Een aantal mensen lachten, sommige huilden maar de meesten waren stil. Is wat J. Robert Oppenheimer om zich heen zag, na de test van de eerste atoombom. Tijdens dit cruciale moment in de tweede wereldoorlog, denkt hij aan een quote. 'And now I have become death, destroyer of worlds.' Een passage over Vishnu uit de Hindoe geschriften.


De film Oppenheimer laat de moralen strijd zien, van een wetenschapper met een ethisch dilemma. Een kans om de oorlog te eindigen, met daar tegenover honderd duizenden doden. De grootste angst van de geallieerden was, dat Duitsland nucleaire wapens kon gaan produceren. De Amerikanen hebben meer dan twee miljard dollar uitgegeven, om Hitler voor te zijn. Maar tegen de tijd dat de bom klaar was, had Duitsland zich al overgegeven.


De intelligentiediensten waren ervan overtuigd, dat Japan zich niet zou overgeven. Het land dat de oorlog begon met Amerika, na de aanslag op Pearl Harbor in Hawaii. De uitvinding van de atoombom, was dan ook bedoeld om de oorlog definitief te beëindigen. De bombardementen op Hiroshima en Nagasaki hebben dan ook een einde gebracht aan de tweede wereldoorlog.


De film: Oppenheimer


De film is in twee maanden opgenomen door de regisseur Christopher Nolan. Oppenheimer wordt gespeeld door Cillian Murphy. Hij draagt de film en doet dat overtuigend. De cast is vol met A-list acteurs en actrices. De film is spannend van begin tot het einde en doet eer aan moeilijke vraagstukken die spelen, als wereldmachten in conflict zijn. Wat mij betreft een aanrader, hij draait nu overal in de bioscoop.







66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page